Een mantel om u heen

Mantelzorg kan een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van uw leven. Er zijn in ons huis mooie voorbeelden. Bijvoorbeeld van de zelfstandig wonende heer die naar het Gasthuis komt om samen met zijn vrouw, die dementie heeft, te douchen. In haar eentje durft mevrouw niet meer onder de douche. Een voor haar stressvolle gebeurtenis is veranderd in momenten van veilige vertrouwdheid.

Mantelzorg is er in vele vormen en maten. Van de dochter die moeders nagels komt lakken tot de vriendin die helpt bij het diner in de groepswoning. Van het echtpaar dat regelmatig de zus van meneer mee uit wandelen neemt tot de broer die trouw zijn zus meeneemt om in brasserie Zunte samen te eten.
Toch blijkt ook dat niet iedereen tijd en energie heeft om mantelzorg te verlenen. Familieleden wonen soms ver weg, hebben een drukke baan of druk gezin, zijn zelf al flink op leeftijd of kampen met gezondheidsproblemen. 

Het Bartholomeus Gasthuis wil een zorgvuldig mantelzorgbeleid voeren. Een beleid dat bijdraagt aan de kwaliteit van leven van onze bewoners. Maar ook een beleid dat rekening houdt met de (on)mogelijkheden van familieleden en andere naasten. Om een goed beeld te krijgen van wensen, mogelijkheden en belemmeringen hebben wij in 2016 gesprekken gevoerd met direct betrokkenen: bewoners, familieleden en andere naasten (mantelzorgers en niet-mantelzorgers) en medewerkers. Op basis van de uitkomsten van deze gesprekken is het mantelzorgbeleid van het Bartholomeus Gasthuis aangescherpt. U vindt dit hier.