2017: 650 JAAR BARTHOLOMEUS GASTHUIS

2017: 650 JAAR BARTHOLOMEUS GASTHUIS

9 januari 2018

ONTHULLING NIEUWE GEVELSTEEN SLUIT FEESTJAAR 650 AF

Tijdens de nieuwjaarsreceptie op 9 januari 2018 werd de feestelijke viering van 650 jaar bartholomeus Gasthuis afgesloten met de onthulling van een gevelsteen. De Utrechtse schriftbeeldhouwster Britt Nelemans beitelde de vier prachtige poëtische regels van de Utrechtse dichteres Hanneke van Eijken in steen. Hanneke schreef het winnende gedicht voor de dichtwedstrijd in januari 2017.

15 december 2017

FEEST VAN HET NABUURSCHAP 

Wie jarig is trakteert. En daarom verzorgden we op 15 december een bijzonder kerstdiner. We verwelkomden 250 gasten van EET met je hart, het Leger des Heils en onze vrijwilligers voor een sfeervol kerstdiner. Het is fijn om voor mensen die vaak eenzaam zijn een goede buur te kunnen zijn. Het was een avond met een gouden randje; vrolijke gezichten, goede gesprekken, heerlijke gerechten en mooie muziek. 

9 september 2017

OPEN MONUMENTENDAG UTRECHT

Op Open Monumentendag zaterdag 9 september werd de tentoonstelling 'Ik zorg voor jou' opengesteld voor het publiek. Tal van bezoekers maakten kennis met bedelaars en koningen, stapten in een heuse tijdmachine, lazen over opbouw en afbraak en politieke interventies. Maar bovenal, maakten zij kennis met 650 jaar zorg en naastenliefde aan armen, zieken en ouderen.

24 AUGUSTUS 2017

BARTHOLOMEUSDAG: VIERING 650 JAAR ONDERDAK EN ZORG

Op de naamdag van St. Bartholomeus, vierden wij 650 jaar onderdak en zorg. Koningin Máxima was bij de viering aanwezig. Zij sprak met bewoners, medewerkers, vrijwilligers, relaties, samenwerkingspartners en Vrienden. Ook bezocht zij de Regentenzaal en na een rondleiding opende de Koningin de tentoonstelling Ík zorg voor jou'. 

26 mei 2017

EEN LANGE TOCHT

Katja Staartjes was de eerste Nederlandse vrouw die de top van de Mount Everest (8848 m) bereikte. Naast vele klimexpedities volbracht zij een voettocht van 2.000 kilometer dwars door de Himalaya. Met adembenemende beelden nam Katja ons mee naar de hoogste toppen ter wereld en op haar extreme trektocht door Nepal en legde de link naar alledaagse vraagstukken. 

12 MEI 2017

INTERNATIONALE DAG VAN DE ZORG

Hét moment om onze geweldige medewerkers in 't zonnetje te zetten! De foto’s spreken voor zich: alleen maar lachende gezichten, mooie momenten en een overvolle dansvloer..... In het filmpje 'Zorgtoppers van 650 jaar Bartholomeus Gasthuis' worden de medewerkers van het Gasthuis in het zonnetje gezet door gasten, bezoekers, bewoners en andere betrokkenen die ons een warm hart toedragen. 

27 MAART 2017

HET KONINKLIJK BESLUIT DAT PRECIES 200 JAAR GELEDEN ALLES VERANDERDE 

Door de Franse revolutie zijn de meeste Gasthuizen financieel aan de grond geraakt of gesloten. Zo ook het ziekenhuis. De wet op het klinisch onderwijs in 1815 vereist echter dat er praktijkervaring moet kunnen worden opgedaan door de medisch studenten. Daarom besluit Koning Willem I tot het samenvoegen van de Utrechtse gasthuizen en fondsen die zich bezig houden met zorgverlening. Uit die samenvoeging ontstaat een Algemeen Gasthuis voor armen en ouderen en een Algemeen Ziekenhuis voor zieken. En zo is het universitair medisch onderwijs gered. Vandaag herdenkt de rector magnificus Van der Zwaan deze historische gebeurtenis en 'adopteert' het Bartholomeus Gasthuis als Living Lab van de Universiteit Utrecht. Bekijk de DIES video of lees de speech van de rector waarin hij aangeeft waarom Bartholomeus Gasthuis en UU elkaar nodig hebben.

24 MAART 2017

650 PANNENKOEKEN

Op Nationale Pannenkoekdag bakten basisschoolleerlingen in het hele land pannenkoeken voor ouderen in de buurt. Kinderen van ODBS Puntenburg bakten 650 pannekoeken voor onze bewoners en bezoekers. Een feest voor jong en oud! 

23 MAART 2017

WEER 650 JAAR

Jacob Kuiper, meteoroloog bij het KNMI nam vele belangstellenden mee langs zes en een halve eeuw weerhistorie. Barre Hollandse winters, warme zomers en… hoe was het weertype eigenlijk 650 jaar geleden?

10 en 11 MAART 2017

NL DOET: BARTH RUIMT OP! 

Het weekend van 10 en 11 maart stond in het teken van de Rommelmarkt ‘Barth ruimt op!’ Met een grote groep vrijwilligers, die zich hadden aangemeld via de landelijke vrijwilligersactie NL Doet van het Oranjefonds, ruimden we de zolders en kelders van het Gasthuis leeg. Alles kreeg een plek op de markt. Met veel dank aan alle vrijwilligers van NL Doet haalden we € 1.802,50 op voor de verbouwing van de zolder. BEDANKT!

27 JANUARI 2017

NATIONALE POËZIEWEEK: IN HET GEZICHT VAN EEUWEN

Tijdens de Poëzieweek organiseerde het Bartholomeus Gasthuis in samenwerking met het Utrechts Stadsdichtersgilde de poëzieavond ‘In het gezicht van eeuwen’. In een volle brasserie Zunte genoten de bezoekers van een zeer geslaagde avond. Dichter/schrijver Ingmar Heytze presenteerde de avond met veel gevoel voor humor en sfeer en de avond werd muzikaal omlijst door live pianomuziek van Heins Willemsen. Hij is naast bestuursvoorzitter van de Stichting Vrienden van het Bartholomeus Gasthuis ook bestuursvoorzitter van het Stadsdichtersgilde.   

Belangrijk onderdeel van de avond was de bekendmaking van de winnaar van de dichtwedstrijd ‘In het gezicht van eeuwen’. Juryvoorzitter Richard Dekker (voorm. bestuurslid van het Stadsdichtersgilde, redacteur SLAU/Literatuurhuis en hoofdredacteur van  Passionate Bulkboek) bouwde de spanning kundig op tijdens de voordracht van het juryrapport. Om met zijn woorden te spreken: “Welke woorden van welke dichter zien wij langzaam gracieus ouder worden in een steen van het Bartholomeus Gasthuis?” Het bleek dichter Hanneke  van Eijken die de winnende dichtregels schreef:

In de luwte, midden in de stad

Geef ik je een plek, een open arm

Ik geef je de palm van mijn hand

Om in te schuilen

Haar gedicht zal de komende maanden verwerkt worden tot een blijvend kunstwerk voor het Bartholomeus Gasthuis. 

5 JANUARI 2017

NIEUWJAARSRECEPTIE

Het jubileumjaar ging op feestelijke wijze van start tijdens de nieuwjaarsreceptie, waar bewoners, medewerkers, vrijwilligers en genodigden met elkaar proostten op dit bijzondere jaar.  

31 DECEMBER 2016

650 OLIEBOLLEN VOOR DE STAD

In de late middeleeuwen werd vanuit de Armenpot van het Bartholomeus Gasthuis voedsel en kleding uitgedeeld op de Vollersbrug, de Smeebrug, de Rodenburgerbrug en de Maartens- brug. Dit zijn de vier bruggen aan het zuideinde van de Oudegracht waar de armen zich verzamelden.

Bijzondere tradities uit onze geschiedenis houden we graag in ere. Daarom kondigden we het jubileumjaar op de laatste dag van 2016 op ludieke wijze aan, door het uitdelen van 650 oliebollen aan de stad.