willy1.3.jpg

 

Upgrade

Ken je dat? Je zoekt op het internet naar een hotel en dan ineens zit ie er tussen. Luxe en trendy. Met grote kamers, een entree met allure, stijl en smaak zoals je verwacht van een 5-sterrenhotel. En het allermooiste? 

De prijs. Je kijkt nogmaals. Roept je partner. Verbaasd klik je door. Schoorvoetend vul je je naam in. Het bedrag blijft hetzelfde. ’t Is echt waar. Geen adder onder het gras? Nee. Snel klik je op de button ‘boeken’. Het cirkeltje op je scherm gaat draaien. Je kijkt je partner aan. Zal ‘t heus?

Vol verwachting reis je af. Al bij de entree worden de koffers overgenomen door een vriendelijk buigende butler. Bij de balie lacht een smaakvol aangeklede heer je toe; ‘u heeft geboekt?’ ‘Jazeker. Van Egdom’. Hij kijkt op zijn scherm, pakt een digitale sleutel en zegt ‘u krijgt een upgrade’.
De butler gaat ons voor. Naar een kamer zoals je alleen in films ziet. Als met een zachte klik de deur achter de butler dichtvalt nemen we de kamer in ons op. Kamer? Het is een suite. Met overal zitjes, twee douches, jacuzzi op het balkon. Zoonlief valt achterover op het donzen bed en verzucht ‘dit moeten mijn vrienden zien’. Pakt zijn telefoon en nog geen drie seconden later gaan de eerste foto’s door de ether. Zonder gene pakt hij de luxe met beide handen aan. Als echte Nederlanders verzuchten we; ‘en dat voor zestig euro?’ Nooit sliep een bed zachter, was de douchestraal voller, de kamer aanlokkelijker dan de buitenwereld.

Ken je dat? Je loopt een gebouw in dat je verrast. Zodra je de dorpel over bent kijk je omhoog naar het gewelfde hoge dak van een middeleeuwse kapel. Je ogen strelen de lange ramen, de kroonluchter, de architectuur. Je loopt door en ontdekt een brasserie met zachte stoelen, elegant gedrapeerd om oude tafels. Het is er gezellig druk. Als je de menukaart ziet ben je verrast. Dat is goedkoop! Een vriendelijke jonge ober komt naar je toe. ‘Kan ik u helpen?’ ‘Ja zeker’, zeg je ‘wat is dit voor een brasserie, meneer?’ ‘Wel, zegt de jongen, ‘het is een brasserie van de wijk. Bedoeld voor mensen die er even uit willen en eventueel wat willen eten en drinken. Een huiskamer eigenlijk, waar je vaak terug wilt komen. Ook als je geen of weinig geld hebt, want er staan UvoorU® producten op de kaart die spotgoedkoop zijn en veel activiteiten zijn gratis. Wij willen dat iedereen in de stad kan blijven deelnemen aan de samenleving, begrijpt u? En de mooie inrichting is betaald met giften. Want een waardig leven begint in een waardige omgeving’.
Verwonderd luister je zijn verhaal aan. Je moet toegeven, de grof gesneden boerenboterham met rijk beleg smaakt heerlijk en de koffie is perfect. De prijs ongelooflijk laag. Al bladerend in de menukaart lees je meer over het concept. Ze blijken een verpleeghuis te hebben, een woonzorgcentrum en een zorghotel. Ook is er een Uit&Doe Agenda die er goed uitziet; vrijdag seniorencafé met gratis hapjes. Zondag een concert, georganiseerd door het Utrechts Conservatorium. Er is bridge, een leesclub, gymclub, yoga, schilderen,… Meest gratis. Je kunt er een zaal huren voor een feestje of vergadering. Doelgroep 75% korting. Je valt van de ene verbazing in de andere. Je dacht dat welzijnszorg was wegbezuinigd, maar dit tart alle wetten.

Na de maaltijd wil je er meer van weten. Dwalend door het huis lees je hoe ze het financieel voor elkaar krijgen om zoveel gratis te doen. Je geniet van het monumentale pand, de middeleeuwse zalen, de meubels, de kunst aan de muren. In de serre zak je in een uitnodigende stoel voor het raam. Het vallende licht verzacht de singel van een mooi stukje Utrecht.
Net als je genietend je ogen sluit en bijna indommelt staat de vriendelijke jongen weer voor je. ‘Kan ik nog iets voor u doen meneer?’ Verschrikt sta je op. ‘Nee, dank u. Ik ben al veel te lang hier. Ik was de tijd compleet vergeten’.

Thuisgekomen kun je het niet laten op Facebook het volgende bericht te plaatsen; ‘Zojuist een verborgen juweeltje ontdekt in het Museumkwartier. Zie www.bartholomeusindewijk.nl.