Nieuws 2022

Wilt u op de hoogte van wat er gebeurt in het Bartholomeus Gasthuis? U kunt ons ook volgen facebook en Instagram.

 

 23 september

Rabobank Utrecht & omstreken kent fors subsidiebedrag voor groendak toe
De Rabobank staat midden in de samenleving en draagt graag bij aan de ontwikkeling van die samenleving. Ze stimuleren de vitaliteit van lokale gemeenschappen en we steunen vele maatschappelijke én duurzame initiatieven. Zo koestert het gasthuis al jaren de bijzondere vriendschap met Rabobank Utrecht & omstreken. We zijn ontzettend blij met de donatie van €7.500,- voor de aanleg van een groendak op een van de vleugels in 2023! Een mooie steun in de rug om ons pand en het leven erin te verduurzamen. Van buffer voor regenwater en co2-opname tot warmtewering en meer opbrengsten van de zonnepanelen: een groendak brengt talrijke voordelen.

24 augustus

Wij zijn jarig & Hanos trakteert 
Vandaag bestaat het Bartholomeus Gasthuis 655 jaar. Dat mag gevierd! Trouwe vriend en keukenleverancier Hanos maakte in de binnentuin heerlijke traktaties voor alle bewoners en medewerkers. En een grote groep bewoners van het woonzorgcentrum koos daarna het ruime sop op de Singel. Ze maakten een heerlijke zonnige vaartocht. 

2 juni

Feestelijk lentediner voor vrijwilligers
Eindelijk kan het weer! Traditiegetrouw bedankt het gasthuis in de kerstperiode zijn vrijwilligers tijdens een feestelijk diner. Maar, door corona kon dat de afgelopen twee jaar niet. Dés te fijner om de vrijwilligers tijdens een speciale lente-editie alsnog te verwennen. Met in de bediening o.a. de leden van het College van Regenten en bestuurder Loes de Vries. Een avond met een gouden randje.  

31 mei

Vijf redenen om aan yoga te doen - Binnenstadskrantartikel
Ook in deze editie van de geliefde Utrechtse Binnenstadskrant mag een bijdrage van het gasthuis niet ontbreken! Yogadocente Jiske Reeskamp, iedere dinsdag te vinden in Salus, somt moeiteloos vijf redenen aan om aan yoga te doen

13 april

Publieksversie Strategisch Plan 2022- 2026 klaar, 'Eigentijds & eigenzinnig sinds 1367'
Dit strategisch plan is het resultaat van een kleurrijk proces van samen dromen, denken en plannen maken in 2021. Bewoners, medewerkers, vrijwilligers, samenwerkingspartners en andere stakeholders dachten mee en leverden ideeën. Dat gold ook voor de Cliëntenraad, Ondernemingsraad en het College van Regenten (RvT). We formuleerden een nieuwe missie en visie en werden het eens over vijf kernwaarden in de vorm van beloften. We kwamen tot twee strategische hoofddoelstellingen die we uitwerkten in drie programmalijnen die de komende vier jaar worden gerealiseerd in diverse projecten. Ieder project is uniek qua omvang, timing. Sommige projecten staan op zichzelf, andere overlappen. Een leuke en spannende uitdaging. Bekijk hier de publieksversie. 

8 april

Gasthuis schaft mondkapjesplicht in huis af
Na zorgvuldige overwegingen en afstemming met de cliëntenraad en de Verpleegkundige Advies Raad laat het gasthuis de mondkapjesplicht los. Medewerkers dragen nog wel een kapje tijdens intensieve zorgmomenten. Ook is bezoek in de huiskamers van de groepswoningen weer welkom. 

18 maart 

Gasthuis schaalt coronamaatregelen grotendeels af maar handhaaft mondkapjesplicht in huis 
Brasserie Zunte is weer open voor iedereen, er geldt geen maximum aantal gasten per dag meer en de zaalverhuur bloeit weer op. Het wordt weer een beetje 'als vroeger'! Toch handhaaft het gasthuis de mondkapjesplicht voor bezoekers en medewerkers, uit bescherming voor de bewoners. De draagplicht geldt tijdens verplaatsingen in het gasthuis. 

22 januari

Medicatieveiligheid verhoogd met Medimo
Medicatieveiligheid is topprioriteit. Daarom zijn we erg blij dat we vanaf 22 januari werken met één digitaal systeem werken om medicatie voor te schrijven en uit te delen onder alle bewoners van het Bartholomeus Gasthuis. Dit is het resultaat van goede samenwerking tussen de specialisten ouderengeneeskunde van Novicare, de Utrechtse huisartsenprakijken Mariahoek en Catharijnesingel, Apotheek Boswijk, medewerkers van ons gasthuis én natuurlijk Medimo.

‘Apothekers met een missie’, zo noemt de organisatie Medimo zichzelf. Dat hebben we ervaren! De experts begeleidden het proces om alle spelers én systemen in het medicatietraject aan elkaar te verbinden in de gelijknamige applicatie.

2 januari 

Loes de Vries in Binnenstadskrant
In een leuk artikel in de Utrechtse Binnenstadskrant blikt Loes de Vries terug op haar eerste jaar als bestuurder van het Bartholomeus Gasthuis en belooft ze de lezer dat het gasthuis eigenzinnig & eigentijds blijft. Lees het artikel hier. 

Nieuws 2021

 

15 december

Levende kerststal
Net als in 2020 was de binnentuin van het gasthuis voor één dag het decor van een levende kerststal. Levende dieren om te aaien, een kerststalletje met warme choco en glühwein en mooie klanken van het kerstkoor: een middag met gouden randje in coronatijd. 

5 november

Jaarlijkse audit voor zesde achtereenvolgende keer zonder tekortkomingen afgesloten
Op 4 en 5 november is de jaarlijkse externe ISO 9001-2015 audit uitgevoerd. Na een digitale audit in 2020 bezocht een DEKRA-auditor dit jaar het gasthuis. Zij toetste of het gasthuis voldoet aan alle kwaliteitseisen. Daarvoor sprak zij verschillende medewerkers, liep zij uiteenlopende processen na en bezocht ze verschillende afdelingen. De auditor constateerde voor het zesde jaar op rij geen enkele tekortkoming en sloot af met de woorden 'ik bezocht een onderscheidende, ambitieuze en betrokken organisatie'. 

4 november

Opnieuw in de prijzen bij RaboClubSupport-actie
Na het succes van 2020 is het gasthuis opnieuw in de prijzen gevallen bij de jaarlijkse RaboClubSupport-actie! Welzijnsmanager Karina de Winter nam blij verrast de cheque voor de tweede prijs t.w.v. € 3.000,- in ontvangst. Het bedrag is bestemd voor een duurzaam ontmoetingsbankje op de stoep voor het gasthuis. We willen Rabobank Utrecht en omstreken en iedereen die op ons heeft gestemd hartelijk bedanken. 

1 oktober 

Uitgeverij GLB schenkt boeken aan Bartholomeus Gasthuis
Uitgeverij GLB schenkt het gasthuis, ter gelegenheid van Nationale Ouderendag vandaag, vijftig grote-letter-boeken. Werner Bartelds, directeur van GLB, overhandigde op donderdag 30 september een exemplaar uit de indrukwekkende en eigentijdse collectie aan bewoonster Annemarie Roebert. De feestelijke overhandiging vond plaats in de historische Regentenzaal. De Utrechtse seniorenburgemeester Corrie Huiding wees de uitgever op het Bartholomeus Gasthuis. We zijn beiden zeer dankbaar voor dit genereuze gebaar.

29 september

Afscheid van Willy van Egdom 
In de zomer van 2020 nam Willy van Egdom afscheid van het haar zo geliefde Bartholomeus Gasthuis. Ze was hier ruim 13 (!) jaar bestuurder en onder haar leiding is het gasthuis gerenoveerd en gemoderniseerd, waarbij er een Huis in de Wijk is ontstaan met o.a. een horecabedrijf en een zorghotel. Willy heeft zich gepassioneerd ingezet voor het Bartholomeus Gasthuis, het welzijn en de zorg voor ouderen in het huis en in de Utrechtse binnenstad. En als liefhebber van historie zorgde ze voor het behoud van het erfgoed, waaronder de restauratie van de Regentenzaal.
Corona maakte een eerder afscheid onmogelijk. Op 29 september was er een intieme afscheidsreceptie om een voor het gasthuis én Willy van Egdom waardevol tijdperk af te sluiten. 

13 september

35ste Open Monumentendag groot succes
Tijdens de Open Monumentendag zaterdag 11 september was (alleen) de Regentenzaal open voor publiek. En dat publiek kwam in grote getale! Het was flink druk in huis en dankzij vrijwilligers werden de coronaregels goed nageleefd. De Regentenzaal was voor deze gelegenheid als vanouds ingericht. Genieten voor liefhebbers van historie dus. Vooral voor de bezoekers die de lezing van gids Guus Reith bijwoonden. 

23 augustus 

Jaarlijkse viering naamdag van St. Bartholomeus
Op dinsdag 24 augustus, vieren we de naamdag van het Bartholomeus Gasthuis.
In 1367 werd het St. Apollonia gasthuis als één van de eerste particuliere gasthuizen in Utrecht gesticht. In 1378 neemt Willem, heer van Abcoude en Duurstede, het St. Apollonia gasthuis onder zijn bescherming. Hij verandert het karakter van het gasthuis tot een verblijf voor langdurig zieken. Ook geeft hij het gasthuis een andere naam: het Sint Bartholomeus Gasthuis.

Ter gelegenheid va de naamdag worden de vlaggen in de binnentuin en in de voortuin gehesen, zal het Klokkenluiders Gilde om 18.30 uur het klokje luiden en is er voor alle bewoners ’s avonds een feestelijk diner. 

3 maart

Opening Salus
Salus is weer open voor behandelingen. Op maandagen is Salus uitsluitend geopend voor bewoners van de groepswoningen. Van dinsdag tot en met zaterdag is het Salus toegankelijk voor bewoners van het woonzorgcentrum en klanten van buiten het gasthuis. Vanaf nu is het ook mogelijk om een afspraak te maken met één van de nieuwe beauty experts van Salus.

29 januari

Eerste vaccinatie voor bewoners
Vandaag kregen de bewoners van het Bartholomeus Gasthuis voor de eerste keer het coronavaccin toegediend. Aan het einde van de dag waren alle prikken gezet. Opnieuw een stap naar een veiliger situatie. Bewoners en medewerkers proostten na afloop op dit heuglijke feit met een glas bubbels.

28 januari

Online herdenking
Het Bartholomeus Gasthuis herdenkt traditiegetrouw op de laatste donderdag van januari de bewoners van wie in het afgelopen jaar afscheid genomen moest worden. Vanwege de lockdown gebeurde dat dit keer in de vorm van een digitale herdenking. Deze was vanaf 19.00 uur te bekijken door familie en andere naasten, medewerkers en vrijwilligers. Muziek, een gedicht en woorden van troost en overdenking werden afgewisseld met het noemen van de namen van de overleden bewoners. Voor ieder van hen werd een kaars aangestoken. 

7 januari

Coronavaccinaties
Het vaccineren is gestart. Deze week worden de eerste medewerkers van het Bartholomeus Gasthuis ingeënt tegen corona. Het doel is met elkaar corona onder controle te krijgen zodat iedereen zo veilig mogelijk kan leven en werken. De komst van het coronavaccin is een stap dichter naar een gezond 2021!

 

Nieuws 2020

 

25 november

Wisseling College van Regenten
Op 25 november was er een wisseling van de wacht in het College van Regenten; de Raad van Toezicht van het Bartholomeus Gasthuis. Jacob Six nam afscheid. Het gasthuis is Jacob Six erkentelijk voor zijn bijdrage en steun, met name op het vlak van het cultureel erfgoed. Naast zijn toezichthoudende taken als regent, stond hij de bestuurder regelmatig terzijde met advies over het behoud van het erfgoed en zette hij zijn netwerk in om zaken mogelijk te maken. Hij werd opgevolgd door Guus Verduijn, die een jarenlange expertise inbrengt op het vlak van vastgoed/ wonen voor ouderen. Hij zal zich eveneens hard maken voor het behoud van het historisch en cultureel erfgoed van het gasthuis.

12 november

Winnaar RaboClubSupport actie
De uitslag van RaboClubSupport is bekend: het Bartholomeus Gasthuis is eerste geworden! We willen Rabobank Utrecht en omstreken en iedereen die op ons heeft gestemd hartelijk bedanken. De cheque met het indrukwekkende bedrag van €5000,- gaan we gebruiken voor een duurzame belevingstuin waar ook de wijk van mee kan genieten. Er wordt al volop nagedacht over de invulling van de tuin en er zijn onder andere plannen voor een insectenhotel, een kruidentuin en fruitbomen.

2 november

Loes de Vries gestart als nieuwe bestuurder
Op 2 november is Loes de Vries gestart als nieuwe bestuurder van het Bartholomeus Gasthuis. Mevrouw de Vries brengt ruime managementervaring mee vanuit de ouderenzorg. Haar kennis en ervaring zal zij vanaf nu inzetten om de rijke historie op het vlak van zorg en welzijn binnen het Bartholomeus Gasthuis voort te zetten. Samen met de medewerkers, vrijwilligers en andere betrokkenen van het gasthuis zal zij als nieuwe bestuurder vervolg geven aan meer dan 650 jaar gastvrijheid voor ouder wordende Utrechters.  

Loes de Vries:
 “Na ruim twee jaar met veel plezier gewerkt te hebben bij Axioncontinu als Divisiedirecteur, ben ik hartelijk ontvangen in het Bartholomeus Gasthuis en gestart als bestuurder van deze prachtige organisatie. Ik kijk uit naar de kennismaking met de bewoners en gasten, de medewerkers en de vrijwilligers de komende weken, enigszins op een afstand ten gevolge van corona. Ik verheug me op een prettige en duurzame samenwerking met een ieder die betrokken is bij het gasthuis of aanwezig is in en om dit prachtige monumentale pand op deze unieke plek in het centrum van Utrecht.”

15 oktober 

Nieuwe coronamaatregelen
Er zijn nieuwe landelijke coronamaatregelen ingegaan om het snel toenemende aantal besmettingen terug te dringen. In veiligheidsregio Utrecht geldt op dit moment het hoogste risiconiveau. Om de veiligheid van bewoners en medewerkers zo goed mogelijk te waarborgen moeten we maatregelen nemen. Zonder hierbij de aandacht voor het sociale leven in het gasthuis te verliezen.
De volgende maatregelen gelden in ieder geval voor de komende vier weken:

• Een aangepaste bezoekregeling in het gasthuis.
  • Maximaal drie bezoekers per bewoner per dag. Kinderen, ongeacht leeftijd, zijn hierbij meegerekend.
  • Tot en met 11 november is het totaal aantal bezoekers per bewoner beperkt tot een vaste groep van vijf personen. Dus: maximaal drie bezoekers per keer uit een vaste groep van vijf. Dit aantal is exclusief kinderen t/m twaalf jaar.
• De commerciële horeca en (zakelijke) zaalverhuur zijn gesloten.
• Brasserie Zunte blijft open voor bewoners en hun bezoek.

Meer informatie kunt u lezen in de ‘veelgestelde vragen’ bovenaan deze pagina.
5 oktober 

Jaarlijkse audit met positief resultaat voor de vijfde keer op rij
Afgelopen week is bij het Bartholomeus Gasthuis de jaarlijkse externe ISO 9001-2015 audit uitgevoerd. Wegens corona vond de audit dit jaar digitaal plaats. Een auditor van Dekra heeft vier dagen uitgebreid gekeken naar onze werkwijzen om te toetsen of het gasthuis voldoet aan alle kwaliteitseisen. Ook werd er met verschillende medewerkers gesproken en vonden er digitale rondgangen door het huis plaats. De auditor constateerde voor het vijfde jaar op rij geen enkele tekortkoming. Een prachtige uitkomst van deze jaarlijkse kwaliteitscheck. Het certificaat is weer voor 3 jaar verlengd.

3 september 

Provincie Utrecht zet verduurzaming Bartholomeus Gasthuis in de schijnwerper
Wat doet het Bartholomeus Gasthuis aan verduurzaming? Is het verduurzamen van een middeleeuws pand mogelijk? Rondom dit thema is deze week een mooi artikel verschenen op de website van de Provincie Utrecht. In dit artikel komt Marie-José Kavelaars, facilitair manager van het gasthuis aan het woord. Zij vertelt over de maatregelen die zijn getroffen om het 653 jaar oude gebouw en de bedrijfsvoering duurzamer te maken. Een aanpak die mede tot stand is gekomen met behulp van de provinciebrede aanpak ‘Duurzame Zorg’. Hiermee laat het Bartholomeus Gasthuis zien dat het verduurzamen van een zorgorganisatie in een historisch pand zeker mogelijk is. Het complete artikel vindt u hier: “Een middeleeuws pand verduurzamen? Deze zorginstelling laat zien dat het kan.”

5 augustus 

Koninklijke post, muzikale hulde, koffie met de burgemeester en bloemenzee voor honderdjarige mevrouw Van der Most van Spijk - van Lennep
Een feestelijke dag in het gasthuis! Bewoonster mevrouw Van der Most van Spijk - van Lennep vierde voor de honderdste keer haar verjaardag. Er waren ontelbare felicitaties, zélfs van de Commissaris van de Koning van de Provincie Utrecht en Zijne Majesteit de Koning zelf. Ze werd verrast met prachtige boeketten, veel en prima gedoseerde (i.v.m. corona) bezoeken van onder andere waarnemend burgemeester Den Oudsten én een muzikale felicitatie van de Utrechtse Muziekverening Bazijn, die dit jaar ook een eeuw oud wordt. Het gasthuis reikte haar de bronzen Bartholomeuspenning uit. 

30 juli

Loes de Vries benoemd tot bestuurder van het Barholomeus Gasthuis
Het College van Regenten (Raad van Toezicht) heeft mevrouw Loes de Vries MBA benoemd tot nieuwe bestuurder van het Bartholomeus Gasthuis. Loes de Vries heeft uitgebreide kennis van en ervaring in de (Utrechtse) ouderenzorg. Zij kijkt uit naar haar nieuwe rol en zegt er zelf het volgende over: 

"Het is een voorrecht en ik voel mij daarom zeer vereerd een bijdrage te mogen leveren aan de voortzetting van de rijke geschiedenis die het Bartholomeus Gasthuis kent. Wat is er mooier dan op een zeer bijzondere plaats in Utrecht met een groep zeer betrokken en bevlogen medewerkers ons gezamenlijk in te zetten voor de ouder wordende Utrechters en hen bij te staan bij welke zorg-, wonen-, welzijns- of ondersteuningsvraag dan ook?"

Loes de Vries rondt de komende periode haar werkzaamheden als divisiedirecteur Revalidatie & Herstel en Thuis bij AxionContinu af en start op 1 november. Tot die tijd wordt het bestuur van het Bartholomeus Gasthuis tijdelijk waargenomen door locatiemanager Annemarie Vollenberg. 

19 juni 

Pieter Beelaerts van Blokland neemt afscheid van de Stichting Vrienden van het Bartholomeus Gasthuis
Niemand minder dan scheidend burgemeester Jan van Zanen reikte aan de heer Beelaerts de Maartenspenning uit voor zijn grote verdiensten voor de stad Utrecht. De warme woorden van de burgemeester leest u hier. Het Bartholomeus Gasthuis dankt de heer Beelaerts van Blokland zeer hartelijk voor zijn jarenlange inzet als bestuurslid van Stichting Vrienden van het Bartholomeus Gasthuis. De voorzitter van het College van Regenten, Aleid Wolfsen, reikte daarvoor aan hem de Bartholomeuspenning uit.

8 juni 

Willy van Egdom stopt als bestuurder van het Bartholomeus Gasthuis
Willy van Egdom stopt per 31 mei 2020 als bestuurder van het Bartholomeus Gasthuis. Zij heeft zich dertien jaar ingezet voor het Gasthuis, het welzijn en de zorg aan ouderen in het huis en in de binnenstad van Utrecht. Onder haar leiding is het Bartholomeus Gasthuis gerenoveerd en gemoderniseerd, waarbij er een verpleeghuis, een woonzorgcentrum en een Huis in de Wijk zijn opgezet met o.a. een horecabedrijf, een healthcentrum, een kunstatelier, een Uit&Doe Agenda en een zorghotel. Tevens heeft zij zorggedragen voor het behoud en beheer van het cultureel erfgoed.
Het College en de medewerkers van het Gasthuis danken haar hartelijk voor haar grote inzet in deze periode en wensen haar veel succes met het vervolg van haar loopbaan.
In verband met de situatie rondom corona is het helaas niet mogelijk om een afscheidsreceptie te organiseren. 

25 mei 

Bezoekregeling
Bezoek aan bewoners van het Bartholomeus Gasthuis is weer gedeeltelijk mogelijk dankzij de versoepeling van het bezoekverbod in verzorgings- en verpleeghuizen. Iets waar veel bewoners en hun naasten al lang naar hebben uitgekeken. Het Bartholomeus Gasthuis doet er alles aan om de nieuwe bezoekregeling zo zorgvuldig mogelijk vorm te geven. Om een veilige woon- en leefomgeving te blijven waarborgen is het bezoek alleen mogelijk onder strikte voorwaarden. Bekijk de veelgestelde vragen hier boven voor de voorwaarden van de bezoekregeling.

07 mei

Nieuws van Health Centrum Salus
Health Centrum Salus is weer open voor behandelingen vanaf 11 mei. Op maandagen zullen de kapper en de pedicure in het Salus uitsluitend geopend zijn voor bewoners van het gasthuis (woonzorgcentrum én groepswoningen). Op dinsdag tot en met zaterdag is het Salus uitsluitend toegankelijk voor klanten van buiten het gasthuis. Bewoners van het woonzorgcentrum kunnen er dan dus niet terecht. Vanzelfsprekend zullen strikte hygiënemaatregelen in acht worden genomen.
Lees alles over deze maatregelen en de openingstijden.

2 april 

Hartverwarmende reacties
Het Bartholomeus Gasthuis ontvangt veel hartverwarmende reacties van buitenaf in allerlei vormen. Van stroopwafels en paaseitjes voor alle bewoners tot donatie van plantentafels en tablets voor beeldbellen; van bloemen en mooie brieven van schoolkinderen tot financiële bijdragen van particulieren en bedrijven.

We willen alle gulle gevers en iedereen die op andere manieren zijn of haar betrokkenheid heeft laten blijken, hiervoor hartelijk bedanken.

19 maart 

Update coronavirus
Het kabinet heeft bekend gemaakt dat alle verpleeghuizen in Nederland hun deuren moeten sluiten om de kwetsbare bewoners en de medewerkers te beschermen. Dit betekent dat het Bartholomeus Gasthuis vanaf heden gesloten is voor alle bezoek.

18 maart

Maatregelen coronavirus
Om de gezondheid van de bewoners, klanten en medewerkers van het Bartholomeus Gasthuis zoveel mogelijk te beschermen hebben wij verschillende maatregelen genomen:

  • Alle georganiseerde activiteiten waarbij externe gasten komen zijn geannuleerd..
  • De brasserie is uitsluitend geopend voor bewoners van het woonzorgcentrum en zorghotelgasten.
  • Health Centrum Salus is vanaf 17 maart gesloten. Dit betekent dat alle behandelingen en groepsactiviteiten niet doorgaan. Ook de Saluswinkel is gesloten.

Wij vragen uw begrip hiervoor.

Alle maatregelen gelden tot nader order. Wij volgen de richtlijnen van de overheid en adviezen van de RIVM en brancheorganisaties op de voet.

 ..

Nieuws 2019

 

18 december

Vrijwilligers onthaald op een heerlijk kerstdiner
Ruim 150 vrijwilligers dragen iedere dag bij aan het welzijn van onze bewoners. Om hen hiervoor te bedanken organiseerde het Bartholomeus Gasthuis ook dit jaar een sfeervol kerstdiner met een spetterend dessertbuffet. De bediening was in handen van leden van de Raad van Toezicht, bestuur van de Stichting Vrienden en zakelijke vrienden van het Bartholomeus Gasthuis. 

3 december

ISO 9001 audit wederom prima verlopen!
Begin december vond de jaarlijkse ISO 9001 audit plaats in ons gasthuis. De auditor constateerde voor het vierde jaar op rij geen tekortkomingen. Het certificaat is weer met een jaar verlengd!

1 oktober 

Health Centrum Salus opent zijn deuren
Health Centrum Salus is de jongste schakel in de kleinschalige keten van welzijn-wonen-zorg van het Bartholomeus Gasthuis, gericht op goed en gezond ouder worden. Van advies over en behandeling van haar, handen, voeten of huid tot bijvoorbeeld een ayurvedische massage met voedingsadvies, meditatie of tai-chi. De Salus winkel biedt een uitgebreid assortiment van goede producten op het gebied van lifestyle en verzorging. 

 25 september

Bartholomeus Gasthuis behaalt bronzen duurzaamheidscertificaat
Milieuplatform Zorgsector (MPZ) is de branchevereniging van intramurale zorginstellingen voor duurzaamheid.  Anno 2019 telt deze vereniging 150 leden; het merendeel van alle UMC's en ziekenhuis en steeds meer instellingen voor GGz, verpleging, ouderenzorg en gehandicaptenzorg zijn aangesloten. MPZ ontwikkelde samen met de Stichting Milieukeur de Milieuthermometer Zorg met drie certificeringsniveaus. De Milieuthermometer telt achttien thema’s, uiteenlopend van energie, afval en gevaarlijke stoffen, tot inkoopbeleid, schoonmaak en catering. Certificering past in het streven naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en zo duurzaam mogelijk werken. Bartholomeus Gasthuis is de uitdaging aangegaan om te verduurzamen en kreeg daarvoor het bronzen certificaat. Op naar zilver!

24 september

Ouderengeneeskundig Netwerk Utrecht eerste lijn (ONUe) van start
In Utrecht is een nieuw netwerk voor ouderengeneeskunde van start gegaan. De zorgorganisaties AxionContinu, Careyn, Vecht en IJssel, Bartholomeus Gasthuis en de landelijke behandeldienst Novicare werken hierin samen om de zorg voor thuiswonende kwetsbare ouderen te regelen. Het netwerk stelt dat voor veel thuiswonende ouderen de inzet van een gespecialiseerde behandelaar kan bijdragen aan hun kwaliteit van leven. Daarnaast wordt de kans groter dat zij langer thuis kunnen blijven wonen. Op dit moment kan de huisarts een specialist ouderengeneeskunde inschakelen, maar nog niet alle alle huisartsen weten deze behandelaren te vinden. Door samen te werken springen de Utrechtse zorgorganisaties in op deze behoefte van de Utrechtse huisartsen. Zorgkantoor Zilveren Kruis en regionale organisaties ondersteunen het initiatief.

14 september 

Regentenzaal heropend na succesvolle renovatie
In de zomermaanden was de Regentenzaal niet toegankelijk: er werd hard gewerkt om dit stukje historie zaal ‘klaar te stomen’ voor de komende eeuwen, zonder ook maar iets van de geschiedenis te verliezen. De zaal is voorzien van klimaatbeheersing en de elektra en verwarming zijn verduurzaamd. Daarnaast zijn o.a. de twintig stoelen en de klok gerestaureerd. Dit is mede mogelijk gemaakt door schenkingen van het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het K.F. Hein Fonds, het BPD Cultuurfonds en G.H. Abrahamse en C.C.S. Wilmer. We zijn alle fondsen en gulle gevers meer dan dankbaar! Op Open Monumentendag was deze 17e eeuwse zaal zal weer open voor een grote schare bezoekers. Tijdens de openingsreceptie gaf kenner Jacob Six een inkijkje in de totstandkoming en tijdgeest van de gobelins en de betekenis van een aantal afbeeldingen. De Regentenzaal is klaar voor de toekomst!

10 juli

Minister-president bezoekt gasthuis vanwege de verbinding met de stad 
Het gasthuis is vereerd met een energiek bezoek van minister-president Mark Rutte. Hij bezocht het gasthuis vanwege de plek in de wijk en de verbinding met de stad Utrecht. Het was zijn uitdrukkelijke wens om (binnenstad)bewoners en medewerkers in hun dagelijkse leven respectievelijk werk te zien en waar mogelijk te ontmoeten. Het programma sloot daarop aan. Zo bezocht hij Health Centrum Salus - dat binnenkort de deuren opent voor de stad - en het Aging Lab. Verder sprak hij met wijkbewonbers die de druk bezochte zondagse concerten organiseren. Hij bezocht ook een groepswoning. Afsluitend dronk hij koffie met bewoners en medewerkers. 

1 juli

Renovatie Regentenzaal van start
Nadat in 2017/ 2018 met fondsenwerving een bedrag van maarliefst € 75.000,- is verkregen, zijn op 1 juli de werkzaamheden gestart. De zaal wordt van een klimaatbeheerssysteem voorzien, verwarming en electra worden verduurzaamd en de waardevolle stoelen en klok worden gerestaureerd. We verwachten dat de zaal eind augustus weer open kan voor publiek. De heropening wordt gevierd Open Monumentendag. Daarover later meer.

19 juni

Bezoek Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) resulteert in een groot compliment voor de zorg
De IGJ bezoekt alle zorgaanbieders die intramurale ouderenzorg leveren op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Zorgverzekeringswet (Zvw). Na afloop van de inspectie waren de inspecteurs vol lof! Over de kwaliteit van de persoonsgerichte zorg, de dossiers die 'dik in orde' zijn, de kwaliteit van de rapportages, het kwaliteitssysteem en risico-management. En het mooiste compliment dat een verpleeghuis kan krijgen was voor de bejegening van onze bewoners: het lukt onze medewerkers om heel persoonlijke zorg te leveren passend bij wat de bewoners het liefst willen hoe zij wonen en leven en regie houden. De inspecteurs vonden geen enkele onvolkomenheid. Iedereen die dit mogelijk maakt: heel erg bedankt!  Lees hier het verslag.

18 juni

Oranje Fonds geeft grote gift voor de realisatie van Het Nieuwe Gasthuis
Het Oranje Fonds schenkt maar liefst € 17.500,- om ons te helpen bij de realisatie van het project 'Het Nieuwe Gasthuis.' De fondsenwerving voor dit project krijgt daarmee een grote impuls. Na een groot bedrag dat de Stichting Vrienden hiervoor vrijmaakt en een bijdrage van de Stichting RCOAK, is het Oranje Fonds de volgende gever. Het Oranje Fonds ondersteunde ons al eerder bij de realisatie van het Huis in de Wijk, de grondlegger voor Het Nieuwe Gasthuis. Meer over weten? Klik op de link in de banner. Oranje Fonds, heel hartelijk dank voor de gift en het geloof in dit belangrijke project!

8 en 16 april

DAG MAMA in Bartholomeus Gasthuis
DAG MAMA is de veelgeprezen muziek theatervoorstelling over omgaan met mensen met dementie. We organiseren deze voorstelling speciaal voor medewerkers. Daarnaast zijn vrijwilligers die veel in contact zijn met cliënten met dementie en naasten van bewoners van groepswoningen uitgenodigd. ‘Dag Mama’ is een unieke kans om te ervaren wat dementie doet met cliënten en hun naasten en helpt begrijpen hoe je hiermee om kunt gaan. Ervaring en begrip helpen om de best passende aandacht en zorg te kunnen geven aan mensen met dementie én iedereen daaromheen. En dat sluit aan bij de missie van het Bartholomeus Gasthuis

5 maart

Mondriaan Fonds interviewt directeur Willy van Egdom voor jaarverslag
In december kregen we een meer dan mooie bijdrage van het Mondriaan Fonds voor de klimaatbeheersing in de Regentenzaal. Daar waren we al enorm blij mee. Want, in de branche van zorg en welzijn hebben de bezuinigingen net als in de kunst hun sporen nagelaten. Mede dankzij deze toekenning kunnen we de tapijten tijdens rondleidingen gewoon met opengetrokken gordijnen aan iedereen laten zien. Vandaag lazen we het interview met Willy van Egdom over de waarde van de gobelins voor het gasthuis terug in het jaarverslag van het Mondriaan Fonds. En dat voelt als een eer! 

24 februari

Bijzondere gift van jarige vrienden van het Bartholomeus Gasthuis 
Mevrouw Wilmer en de heer Abrahamse vierden samen hun zeventigste verjaardag in het Bartholomeus Gasthuis. Met als ingrediënten zon, goed gezelschap, historische ruimtes, heerlijke hapjes en warme gastvrijheid was het een meer dan geslaagde viering, aldus de jonge zeventigers. In plaats van cadeaus vroeg het feestpaar hun gasten om een envelop te vullen voor het herstel van de haardschermen in de Regentenzaal. Daar is massaal gehoor aan gegeven. Willy van Egdom nam de cheque van € 2.300,- blij verrast en dankbaar in ontvangst. 

21 januari

Leerlingen Utrechts Stedelijk Gymnasium (USG) in gesprek met bewoners Bartholomeus Gasthuis
Twaalf leerlingen van het USG spraken 21 januari met zeven bewoners van het Bartholomeus Gasthuis over wat hen boeit en bezighoudt. De initiatiefnemer van deze middag riep zijn medebewoners op een niet alledaags voorwerp mee te nemen. Jong en oud(er) raakten er niet over uitgepraat. Dat hoeft ook niet; het USG  adopteerde het gasthuis in 2017 met als doel het maatschappelijk bewustzijn van jongeren te vergroten en eenzaamheid bij ouderen terug te dringen. De formule van januari wordt binnenkort herhaald. 

7 januari

Eijsink portretteert Bartholomeus Gasthuis in het jaarmagazine
Eijsink is een grote naam als het gaat om o.a. bestel- en kassasystemen in de wereld van horeca, theaters, musea en (top)sportlocaties. Datzelfde Eijsink leverde het kassasysteem in Brasserie Zunte. Het werkt als een zonnetje. We zijn vereerd in hun jaarmagazine 2019 te staan. Het artikel verwoordt treffend de missie van brasserie Zunte én het Bartholomeus gasthuis. Bedankt Eijsink! Lees hier het artikel. 

Nieuws 2018

21 december

K.F. Hein Fonds geeft meubelen Lotte van Laatum een nieuwe plek
Het K.F. Hein Fonds vindt in het Bartholomeus Gasthuis een nieuwe plek voor de meubelen gemaakt door Lotte van Laatum in 2009 (stoel, bank, poef en tafeltjes) en 2015 (andere stoel) in opdracht van de kunstcommissie van het fonds. De meubelen stonden in het kantoor van het fonds, eerst als zitje in een werkkamer en later in gebruik in de spreekkamer. Wat geweldig dat wij op ze mogen passen! Bedankt! Lees hier meer over Lotte van Laatum en de opdracht.

19 december

Kerstdiner groot succes
Onze koks kookten vanavond voor 225 gasten de sterren van de hemel: gasten van Eet met je Hart en het Leger des Heils en onze vrijwilligers werden vanavond verwend met een grandioos kertdiner. De bediening was vanavond in handen van het College van Regenten, bestuur Stichting Vrienden, directie Rabobank Utrecht en Zorg van de Zaak. Het Nederlands Studenten Orkest trad gratis op om de avond nog meer luister te geven. 

19 december

Grote gift Mondriaanfonds laat restauratie/ bescherming Regentenzaal nu wel heel dichtbij komen
Met een grote gift van € 35.000,- van het Mondriaan Fonds wordt het mogelijk de werkzaamheden op te gaan starten. Het betreffen werkzaamheden ter verbetering van de klimaatbeheersing in de Regentenzaal zodat de gobelins beter beschermd worden en de restauratie van de 24 unieke vergaderstoelen, het staand horloge en de haardschermen.

1 december

BPD Cultuurfonds geeft voor project 'Behoud de Regentenzaal'
Wat fantastisch dat er opnieuw, nu door het BPD Cultuurfonds een mooie bijdrage is toegezegd voor de klimaatverbetering van de Regentenzaal en de restauratie van meubelen. Heel hartelijk dank!

29 november

RCOAK geeft € 11.640,- voor het project 'Het Nieuwe Gasthuis'
De fondsenwerving voor het project 'Het Nieuwe Gasthuis' gaat succesvol van start. Naast een groot bedrag dat de Stichting Vrienden voor het project gaat vrijmaken is de Stichting RCOAK de volgende gever. RCOAK, heel hartelijk dank voor de gift en het geloof in dit belangrijke project!

21 november

K.F. Heinfonds verstrekt subsidie voor project 'Behoud de Regentenzaal'
Het K.F. Heinfonds heeft het Bartholomeus Gasthuis € 10.000,- toegezegd voor het project 'Behoud de Regentenzaal'. We zijn enorm blij met deze toezegging! 

11 oktober

Bartholomeus Gasthuis sluit jaarlijkse ISO audit met vlag en wimpel af
De auditor sloot de audit af met de constatering dat er, voor het derde jaar op rij, geen tekortkomingen zijn geregistreerd. 

4 oktober

Prins Berhard Cultuurfonds verstrekt grote subsidie!
Het Prins Berhard Cultuurfonds heeft het Bartholomeus Gasthuis € 20.000,- toegezegd voor het project 'Behoud de Regentenzaal' in het Bartholomeus Gasthuis. Lees hier meer. Hartelijk dank!

september

Hoge scores voor kwaliteit
Het Bartholomeus Gasthuis krijgt goede waarderingen van bewoners, familie en gasten van het zorghotel. Daardoor hebben wij de eerste plaats gekregen in de regio Utrecht. Zie ZorgkaartNederland.nl

augustus

Unieke samenwerking: IKEA maakt ontwerp voor zorghotelkamer
IKEA heeft voor een zorghotelkamer en een appartement een inrichtingsontwerp gemaakt en gezorgd dat alle meubels en complete inrichting bij het Bartholomeus Gasthuis werd afgeleverd. Het resultaat mag er zijn (zie banner). Nu deze proef goed geslaagd is gaat IKEA Utrecht het inrichtingsontwerp maken voor meerdere nieuw te ontwikkelen ruimten in het gasthuis. Daarover later meer.

juli

Medewerkers Bartholomeus Gasthuis meer tevreden met hun werk
De uitslag van de Medewerkersmonitor is binnen. Medewerkers geven een hoog rapportcijfer als het gaat om hun overall tevredenheid: de Net Promotor Score (NPS), die aangeeft in welke mate medewerkers anderen het gasthuis aanbevelen, scoort 25 ten opzichte van een -8,8 score gemiddeld door de sector. Belangrijkste verbeterpunt is het verlichten van de werkdruk. Met het extra geld dat dit jaar en komende jaren vrijkomt vanuit het rijk hopen wij meer zorgmedewerkers aan te kunnen trekken.

30 juni

Open tuinendag weer groot succes
Net als in voorgaande jaren deden wij weer mee aan Open Tuinendag Utrecht. Er waren weer honderden bezoekers. Het eindconcert voor de deelnemende tuinbezitters vond plaats in de fraaie Regentenzaal van ons gasthuis.

25 mei

Wet op de Persoonsgegevens van kracht
Op 25 mei werd de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. In dit kader zijn in de afgelopen periode diverse acties genomen. Voor meer informatie kunt u de Privacypagina lezen.

19 maart

Regionaal coördinatiepunt Eerste Lijns Verblijf (ELV) van start
Op 19 maart is een regionaal coördinatiepunt ELV (EersteLijnsVerblijf) van start gegaan in de regio Utrecht, teneinde een einde te maken aan de zgn. ‘verkeerde beddenproblematiek’ in ziekenhuizen. De spoedeisende afdelingen van ziekenhuizen (SEH’s) liggen vol met patiënten die beter af zijn in een zorginstelling/op een ELV-plek. Bartholomeus Gasthuis is één van de 10 aangesloten zorgorganisaties om te zorgen dat ouderen die dat nodig hebben sneller en met minder inspanning aan een ELV-plek geholpen kunnen worden. 

8 maart Rabolunch met 30 topvrouwen tijdens Internationale vrouwendag
Op uitnodiging van directievoorzitter Rabobank Utrecht, Annemarie van den Berg, vond een Rabolunch plaats in het Bartholomeus Gasthuis, met een groep vrouwen in topfuncties uit diverse sectoren waaronder het Bartholomeus Gasthuis. Er werd van gedachten gewisseld over economische zelfstandigheid voor vrouwen en andere aandachtspunten op het gebied van emancipatie en participatie. Gastspreker was Annette Onrust, auteur van het boek ‘Topvrouw in 7 stappen’.

1 februari Bartholomeus Gasthuis en Stip VSO starten unieke samenwerking
Stip VSO; een school voor voorgezet Speciaal Onderwijs aan Zeer Moeilijk Lerende Kinderen, laat gedurende het schooljaar een groep van 6 leerlingen in de leeftijd van 15-17 jaar, onder begeleiding van een vaste leerkracht en een stagiaire, leren en werken in ons gasthuis Door hun verstandelijke beperking zijn de leerlingen gebaat bij een zeer praktische insteek van het onderwijs. Zij volgen een programma dat bestaat uit een mix van theoretische leerstof, o.a. over dementie en praktische activiteiten, zoals wandelen met bewoners, helpen in de spoelkeuken en andere eenvoudige activiteiten. 

12 januari

Medewerkers van Rabobank Utrecht dineren met bewoners 
Medewerkers van Rabobank Utrecht en Ambassadeurs van Rabobank Nederland, woonachtig in het centrum van Utrecht, maakten een wandeling waarbij zij een aantal Utrechtse bedrijven bezochten die door de Rabobank worden ondersteund, met als eindpunt ons gasthuis. Hier genoten zij van een gezamenlijk diner met de bewoners.

Januari - juni Bartholomeus Gasthuis vernieuwt alle IT-systemen en softwarepakketten
Eind 2017 stopte de samenwerking met onze collega zorginstelling Vecht & IJssel en daarmee ook het gebruik van de gezamenlijke IT-systemen en -pakketten. Aanleiding voor het gasthuis om alles te vernieuwen volgens de modernste mogelijkheden. Het proces is in volle gang en loopt erg goed, mede dankzij de firma's die ons begeleiden en onze IT-beheerder CommITment. Alle medewerkers worden voortdurend getraind om met de nieuwe systemen te werken.

9 januari

Onthulling nieuwe gevelsteen sluit feestjaar 650 af
Tijdens de nieuwjaarsreceptie op 9 januari jl. sloten we het feestjaar 650 af met de onthulling van een nieuwe gevelsteen met het winnende gedicht van de Utrechtse dichteres Hanneke van Eijken. Zij won in januari 2017 de gedichtenwedstrijd die we samen met het Stadsdichtersgilde Utrecht organiseerden ter gelegenheid van het jubileumjaar. De Utrechtse schriftbeeldhouwster Britt Nelemans beitelde de vier prachtige poëtische regels in steen.   

 

Nieuws 2017

 15 december

Feest van het Nabuurschap
Wie jarig is trakteert. En daarom verzorgden we op 15 december een bijzonder kerstdiner. We verwelkomden 100 gasten van EET met je hart en het Leger des Heils voor een sfeervol kerstdiner. Het is fijn om voor mensen die vaak eenzaam zijn een goede buur te kunnen zijn. Er was ook het jaarlijkse kerstdiner voor onze vrijwilligers. De dames en heren van het College van Regenten werkten mee in de bediening, schonken drankjes in of speelden piano. Er waren bekende Utrechters uitgenodigd om als tafelheer op te treden, waaronder Jochem Uytdehaage. Het was een avond met een gouden randje; vrolijke gezichten, goede gesprekken, heerlijke gerechten en mooie muziek. 

eind november

Opnieuw onderzoek door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie doet vervolgonderzoek voor Het Nieuwe Gasthuis. Ontwerpers bouwden eind november drie placeholders (testopstellingen) bij diverse entrees van het gasthuis om te testen of met meerdere ingangen meer mensen het gasthuis gaan bezoeken of zo maar even naar binnen lopen. In 2018 zal de test leiden tot een definitief ontwerp van 'Het Nieuwe Gasthuis'.

9 september

Nieuwe tentoonstelling 'Ik zorg voor jou open' voor publiek vanaf Open Monumentendag 
De Open Monumentendag trok ook dit jaar weer veel bezoekers. Verschillende gidsen leidden de bezoekers rond en vertelden over historie van het Gasthuis. Het was ook een mooie gelegenheid om de tentoonstelling 'Ik zorg voor jou' over 650 jaar naastenliefde en ouderenzorg in Utrecht. Deze tentoonstelling gaat verder dan historische beelden en voorwerpen; je kunt er ook ervaren hoe het is om ouder te zijn in de ouderdomsexperience. En welke tentoonstelling begint er nu met een tijdmachine?

24 augustus

Koningin Máxima bezoekt Bartholomeus Gasthuis ter ere van 650-jarig jubileum
Koningin Máxima bracht op 24 augustus 2017 een bezoek aan het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht om het 650-jarig jubileum mee te vieren. De koningin kwam rond 10.30 uur aan in de Lange Smeestraat.  Ze bewonderde de nieuwe tentoonstelling ‘Ik zorg voor jou’ en sprak met vrijwilligers, bewoners, medewerkers, genodigden en vrienden van het Bartholomeus Gasthuis. Voordat de koningin vertrok, opende ze de tentoonstelling door het in werking stellen van het digitale kunstwerk ‘de Bartholomeus boom’. Als eerste verscheen hierin haar wens: ‘Ieder mens is goede zorg waard. Ik hoop dat Bartholomeus zijn prachtige werk nog lang mag voortzetten.’ Klik hier voor de fotoreportage. Kijk hier voor de lange versie van de film 'viering 650 jaar Bartholomeus Gasthuis'.

6 juli

Koningin Máxima bij viering 650 jaar Bartholomeus Gasthuis
Wij zijn verheugd en vereerd dat op de 650e verjaardag van het Bartholomeus Gasthuis Hare Majesteit Koningin Máxima bij de viering aanwezig is. Het Koninklijk Huis heeft dit op 5 juli officieel bekend gemaakt. Tijdens haar bezoek wordt Koningin Máxima rondgeleid door het gebouw en langs de nieuwe tentoonstelling ‘Ik zorg voor jou’. Daarnaast ontmoet zij medewerkers, vrijwilligers, bewoners en genodigden (uitsluitend op uitnodiging). Als u de tentoonstelling wilt bezoeken en alsnog iets van de feestelijkheden van 650 jaar Bartholomeus Gasthuis wilt ervaren dan attenderen wij u op Open monumentendag op zaterdag 9 september. Ook de burgemeester zal ons dan bezoeken.

27 maart

Universiteit Utrecht viert Dies Natalis: Bartholomeus Gasthuis Living Lab
De relatie tussen de Universiteit Utrecht en de stad was het thema van het volle, maar ook vlotte programma van de Dies Natalis op 27 maart in een overvolle Domkerk. Volgens de rector moet de universiteit aan de bak. Hij noemde vijf universitaire proeftuinen, waar stad en universiteit samen onderzoek doen naar oplossingen voor maatschappelijke problemen. Bartholomeus Gasthuis wordt één van de proeftuinen. Bekijk de DIES video, de video die de UU maakte over BG of lees de speech van de rector waarin hij aangeeft waarom Bartholomeus Gasthuis en UU elkaar nodig hebben.

 Maart

Stimuleringsfonds Creatieve Industrie gaat verder met 'Het Nieuwe Bartholomeus Gasthuis'
Met als doel de vitaliteit en zelfredzaamheid van thuiswonende ouderen in (de binnenstad van) Utrecht te ondersteunen namen het Bartholomeus Gasthuis, architectuurcentrum Aorta en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie in april 2016 het initiatief voor een interdisciplinair onderzoeksproject gericht op versterking van de integrale keten van welzijn, wonen en zorg. Dat leverder bruikbare strategieën op. Vanaf april krijgen we opnieuw steun van het fonds om de strategieën in de praktijk te testen. Voor meer informatie: zie jaarverslag 2016, intro (rechts) 'Het Nieuwe Bartholomeus Gasthuis'.

19 januari

Staatssecretaris van Rijn bezoekt het Bartholomeus Gasthuis
Op donderdag 19 januari bracht staatssecretaris Martin van Rijn een bezoek aan het Bartholomeus Gsthuis. Hij ging in gesprek met verzorgenden en verpleegkundigen om van hen te horen wat zij nodig hebben om bewoners en hun familie de best mogelijke zorg en ondersteuning te bieden. José Poort van het Bartholomeus Gasthuis vertelt: “Het evenwicht zoeken tussen alle praktische dingen afhebben en toch even stil kunnen staan, dat geeft druk op je. Maar als het lukt om elkaar echt te ontmoeten, om ‘in het moment’ bij iemand aanwezig te zijn dan voel ik me blij en ben ik echt trots.” Bekijk de video. 

19 januari

Het Bartholomeus Gasthuis is geadopteerd… door het Utrechts Stedelijk Gymnasium(USG)!
Jong adopteert oud! Het Bartholomeus Gasthuis is tijdens een feestelijke ochtend geadopteerd door het Utrechts Stedelijk Gymnasium (USG). Deze bijzondere verbintenis komt voort uit het initiatief van de Stichting Creatief Onderwijs dat het programma 'adopteer een verzorgingshuis’ heeft ontwikkeld. Het doel van de adoptie is win-win; het maatschappelijk bewustzijn van jongeren vergroten en eenzaamheid bij ouderen terugdringen. Diezelfde middag waren er al drie zesdejaars USG-studenten aanwezig bij het gesprek met staatssecretaris Van Rijn in het Bartholomeus Gasthuis. 

12 januari

Huisje waar Van der Graft woonde krijgt zijn gedicht
Op de muur van Geertekerkhof 18 plaatste het Utrechts Stadsdichtersgilde één van de gedichten van Guillaume van der Graft. Van der Graft woonde de laatste jaren van zijn leven op dit adres van het Bartholomeus Gasthuis. 

januari

OV-petitie museumkwartier werpt zijn vruchten af 
Als gevolg van een nieuwe dienstregeling per 2 juli 2016 en werkzaamheden in de stad is het museumkwartier en in het bijzonder het Bartholomeus Gasthuis zeer slecht bereikbaar met het openbaar vervoer. Om aandacht te vragen voor deze onaanvaardbare situatie zijn wij in samenwerking met bezorgde wijkbeoners een petitie gestart. Inmiddels zijn er 165 handtekeningen verzameld, waarvoor wij alle betrokkenen heel hartelijk danken! In december hebben wij deze handtekeningen aangeboden aan de Gemeenteraad en het College van B&W. Lees: Openbaar vervoer in de Binnenstad.  Onaanvaardbaar, onverantwoord, onvoldoende. Onlangs kregen wij het bericht dat uw en onze acties hebben geleid tot een tijdelijke oplossing in de vorm van een pendelbus. Meer hierover leest u hier

januari

Dit jaar bestaat het Bartholomeus Gasthuis 650 jaar
Vier het mee. 

Nieuws 2016

 25 november

Het Bartholomeus Gasthuis werkt met Utrechtse zorginstellingen samen aan een gezond milieu
Negen Utrechtse zorginstellingen, het milieuplatform Zorg en de gemeente Utrecht willen ieder vanuit hun verantwoordelijkheid en vooral ook samen invulling geven aan de Utrechtse ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Doel is om de milieuprestaties van de zorginstellingen verder te verbeteren en daarmee een CO2 reductie te realiseren die verder gaat dan het wettelijke minimum.Op vrijdag 25 november werd in de Regentenzaal van het Bartholomeus Gasthuis een samenwerkingsovereenkomst getekend. Hiermee nemen de zorginstellingen, waaronder het Bartholomeus Gasthuis, hun verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een klimaatneutrale stad en ondertekenen zij ook de bestaande Green Deal ‘Op weg naar duurzame zorg’. Lees meer...

19 november

Zora steelt de show tijdens de British-Dutch Dialogue Conference 2016 
De 2016 Apeldoorn Brits-Nederlandse dialoog conferentie werd gehouden van 18 tot 19 november in het Paushuis in Utrecht. Het centrale thema was 'In Our Care: The Future of Long-Term Elderly Care in England and the Netherlands '. Managers Karin en Annemarie waren aanwezig met onze zorgrobot Zora.

30 oktober - 
6 november

De Week van de Ontmoeting
Van 30 oktober tot en met 6 november organiseert Rabobank Utrecht samen met haar partners De Week van de Ontmoeting. Een week vol ontmoetingen en unieke lokale acties om klanten te bedanken. Tijdens deze week organiseert het Bartholomeus Gasthuis, als partner van de Rabobank, een actie in het teken van ontmoetingen tussen jong en oud. Lees hier meer over deze actie! Bekijk hier het filmpje.

24 oktober

Presentatie van 'Het Nieuwe Bartholomeus Gasthuis' tijdens Dutch Design Week 2016
Tijdens de Dutch Design Week 2016 (22 - 30 oktober 2016) presenteerde het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de tentoonstelling Who Cares. De tentoonstelling toont de veelzijdige manier waarop ontwerpers kunnen bijdragen aan actuele vraagstukken in de zorg. De complexiteit van deze opgaven en de kwetsbaarheid van mensen met een zorgbehoefte vergt de ultieme inspanning van ontwerpers: intensive care. Tijdens de eerste bijeenkomst ‘Who Cares’ op maandag 24 oktober presenteerde het fonds ‘Het nieuwe Bartholomeus Gasthuis’. Vijf jonge ontwerpers ontwikkelden in samenwerking met medewerkers van het Bartholomeus Gasthuis, ondernemers uit de buurt en ouderen strategieën om de vitaliteit en zelfredzaamheid van thuiswonende ouderen in de binnenstad van Utrecht te vergroten.

19 juli

Kees Wennekendonk geeft portret
Voor de 90e verjaardag van kunstenaar Van der Graft - pseudoniem voor Willem Barnard -, toen bewoner van het Bartholomeus Gasthuis, maakte Kees Wennekendonk bovenstaand portret. Na de dood van Van der Graft hing het portret twee jaar aan de 'Wall of Fame' in het stadhuis van Utrecht. Wennekendonk vond daarna dat de tekening moest komen te hangen in het huis waar Van der Graft de laatste jaren liefdevol is verzorgd. De portrettekening wordt opgenomen in de tentoonstelling 'Van Armenpot tot Zorgpakket'. Voor meer informatie over de gulle gever en kunstenaar zie http://www.keeswennekendonk.nl/

april - juni

Hoe zorgen we er voor dat we een leefbare binnenstad houden? 
Het zorgsysteem is in transitie. Door grote aanpassingen in de wet worden zorgbehoevenden gestimuleerd een beroep te doen op hun eigen netwerk. Om fysiek, emotioneel en sociaal vitaal te blijven...Lees meer

11 april

Werkbezoek staatssecretaris Van Rijn aan project ZORA
Op maandag 11 april jl. bracht staatssecretaris Van Rijn een werkbezoek in het kader van het IVVU-project Zorgvernieuwing door inzet van robot ZORA. Het werkbezoek vond plaats in De Koperhorst te Amersfoort, één van de deelnemers aan het project. Lees meer over dit werkbezoek.

23 maart  Waardig en trots
Bartholomeus Gasthuis is uitgekozen om deel te nemen aan het programma Waardigheid en Trots van VWS. Lees meer over onze ambitie. 

begin februari

Stoelen met een verhaal  
Voor de herinrichting van de kamer van de burgemeester op het Stadhuis is gezocht naar stoelen met een verhaal. Deze stoelen, afkomstig uit alle wijken van Utrecht, hebben een plek gekregen rondom de vergadertafel die gemaakt is van oude bomen uit Utrecht. De stoelen symboliseren alle Utrechtse wijken en/of een typisch Utrechts verhaal. Het Bartholomeus Gasthuis is een van de instellingen die een stoel mocht leveren. Lees hier de begeleidende tekst die nu bij onze stoel in de kamer van de burgermeester hangt.

 

 3 december

De zegetocht van Zora
’Zora’ de zorgrobot is bezig aan een zegetocht door Nederland. Terwijl onze thuiszorg op instorten staat, besluiten steeds meer instellingen voor ouderen - nu al ruim zestig - tot aanschaf van deze geavanceerde Belgische robotpop. Maar liefst 15 woonzorgcentra met 700 bewoners in de provincie Utrecht hebben, officieel vanaf vandaag, allemaal zo’n exemplaar van Zora in huis. Lees verder.

1 oktober

Regentenzaal in Quote
Het interieur van de regentenzaal, geschilderd door de Utrechtse schilder Johan P.C. Grolman in mei 1899, was voor één dag het decor voor een interview en fotoreportage door Quote met George en Ilona Kremer. Met 70 oude Hollandse meesterwerken in het bezit behoren zij tot de grootste collectioneurs ter wereld.  De foto’s zijn gemaakt door de bekende fotograaf Maurits Giesen. Wij zijn vereerd dat de keuze voor de locatie voor deze bijzondere fotoreportage op onze prachtige regentenzaal is gevallen. Lees verder.

1 september tot 27 oktober

Stem op ZORA
ZORA is één van de acht finalisten geworden in het Aandeel in elkaarfonds van Rabobank Utrecht. Wij roepen iedereen die lid is op om tussen 1 september en 27 oktober op ZORA te stemmen zodat wij haar vijf jaar kunnen doorontwikkelen. ZORA is de eerste humanoïde zorgrobot ter wereld die wordt ingezet voor revalidatie, valdetectie, animatie, dwaalgedrag en wie weet - met uw stem - wat straks nog meer...!

30 juli

Mogen wij u voorstellen…
Op 30 juli verwelkomde het Bartholomeus Gasthuis (welzijns)zorgrobot ZORA. ZORA kan lopen, praten, zingen, dansen, interactieve spelletjes doen, voorlezen, bewegingen voordoen en nog veel meer. ZORA blijkt heel toegankelijk voor (dementerende) ouderen. Mensen praten gemakkelijk terug tegen ZORA, vinden haar leuk en voelen zich gestimuleerd om bijvoorbeeld meer te bewegen of te zingen. De komende tijd gaan we ontdekken wat ZORA allemaal kan en hoe zij verder ontwikkeld kan worden. Dat doen we samen met QBMT, het bedrijf dat ZORA ontwikkeld heeft, en met elf andere zorginstellingen uit de regio Utrecht, aangesloten bij de IVVU (onze regionale belangenbehartiger), in het gezamenlijke project 'Zorgvernieuwing door de inzet van ZORA'.

20 juli

Bartholomeus Gasthuis geselecteerd als ‘best practice’ in het kader van plan van staatssecretaris Van Rijn
Eerder dit jaar riep staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid verpleeghuizen op om een plan in te dienen waarmee ze de kwaliteit van de verpleegzorg willen verbeteren. Uit de inzendingen zouden verpleeghuizen worden gekozen die als ‘best practice’ met hulp van het ministerie hun plan mogen gaan uitvoeren. Het Bartholomeus Gasthuis heeft ook een voorstel ingediend en is, samen met nog 150 organisaties, geselecteerd als ‘best practice’. Door deelname wordt een extra stimulans gegeven aan de visie van het Bartholomeus Gasthuis: goede, liefdevolle en professionele zorg voor onze bewoners in een leefomgeving waar zij zich veilig, vertrouwd en prettig voelen. Lees hier het persbericht van het ministerie van VWS.

 6 juni

Open dag was groot succes!
Ruim 600 mensen bezochten afgelopen zaterdag de Open dag. Het stralende weer, de uitbundig wapperende vlaggen aan de oude gevel, de heerlijke hapjes uit eigen keuken, gesponsord door Zilveren Vriend Hanos, de tour, maar vooral ook de enthousiaste medewerkers die alle mogelijkheden van onze moderne zorginstelling met verve aan de man brachten zorgden voor een onvergetelijke dag. Veel bezoekers gaven aan nog eens terug te willen komen omdat zij vragen hadden of niet alles gezien hadden. U bent van harte welkom. Op deze website vindt u de mogelijkheden. Hierbij tevens een foto-impressie van de dag.

14 mei

Bartholomeus Gasthuis in uitzending van Koopkracht
RTV Utrecht is voor het programma Koopkracht langs geweest in het Bartholomeus Gasthuis. U kunt de uitzending van 14 mei 2015 bekijken.

24 april

Gemeente Utrecht bedankt!
Eerder mochten we al fondsen ontvangen van Rabobank Utrecht, Stichting Vrienden en het Oranjefonds. Nu sluit ook de gemeente Utrecht aan met maar liefst € 10.000,- uit het Leefbaarheidsbudget. We kunnen nu van start met het uitbreiden van de zalen! Bedankt.

31 maart

Rabobank Utrecht medewerkers nemen bewoners mee naar Johannes Passion 
Rabobank Utrecht medewerkers nodigden bewoners uit voor het bijwonen van de Johannes Passion. En niet alleen dat, ze werden één op één begeleid tijdens een prachtige avond. Lees het verslag van een Rabobankmedewerker.

13 maart

Rabobank bedankt!
Van Rabobank Utrecht ontvingen we een toezegging van € 15.000,- voor de uitbreiding van zalen om nog meer activiteiten onder de noemer 'Uit&Doe Agenda' mogelijk te maken. Eerder ontvingen we van de Stichting Vrienden van het Bartholomeus Gasthuis al € 25.000,-. De werkzaamheden kunnen daarmee begin april aanvangen. Op 6 juni valt het resultaat te bewonderen tijdens de 'Open dag' die dan voor belangstellenden zal worden gehouden.

8  maart    

FC Utrecht bedankt!
'Wij hebben een fantastische zondagmiddag gehad. Niet zomaar een zondagmiddag; we mochten de wedstrijd bijwonen van FC Utrecht tegen AZ in de Skybox!' Bewoners heer Willemse, heer Van Elst en mevrouw Breedijk waren supporter bij deze belangrijke wedstrijd. De heer Willemse heeft vroeger altijd een seizoenkaart gehad en was dan op de tribune te vinden als trouwe supporter.  Lees verder.

eind februari

Transitie in de zorg 2014/2015 loopt tot nu toe soepel  
Het Bartholomeus Gasthuis heeft tijdig op de vele veranderingen in de zorg - die vanaf januari gelden  - geanticipeerd. Daardoor verloopt de transitie voor bewoners en gasten van het Bartholomeus Gasthuis tot nu toe soepel. Met een integraal pakket van wonen-welzijn-zorg gaan we voort op de eerder ingeslagen weg. Steeds meer mensen weten de weg te vinden naar onze vele diensten en activiteiten.

februari

Bijzondere schenking werk vroegere bewoner en kunstenaar Koos van der Sluys
Het Bartholomeus Gasthuis ontving onlangs een bijzondere schenking van een inwoner van Utrecht. Het gaat om het werk 'le Livre de Jade' van de bekende Utrechtse kunstenaar Koos van der Sluys. Koos was in vroeger dagen bewoner van ons gasthuis. De schenking betreft een collectie van 23 etsen, geïnspireerd op in het Frans vertaalde Chinese gedichten. De collectie zal vanaf juni te zien zijn in de tentoonstelling 'Van A tot Z'.

januari

Zinvolle dagbesteding 
Het Huis in de Wijk van het Bartholomeus Gasthuis heeft een uitgebreide Uit & Doe Agenda met activiteiten in allerlei genres. Toch liggen er ook nog wensen. Daarom is besloten om in 2015 de Uit & Doe Agenda verder uit te breiden, zodat nog meer mensen kunnen participeren. Om de uitbreiding mogelijk te maken, krijgen wij een tijdelijke subsidie van de gemeente Utrecht. Zo versterken we de ‘participerende samenleving’.