Nieuws 2023

Wilt u op de hoogte van wat er gebeurt in het Bartholomeus Gasthuis? U kunt ons ook volgen facebook en LinkedIn.

 

Marja Potters schenkt Papier-stroke II aan gasthuis
Kunstenares Marja Potters schonk in 2017 het tien meter lange kunstwerk Papier-stroke aan het Bartholomeus Gasthuis. Het verbeeldt niet alleen haar herstel na een hersenbloedig in 2013, het ís een deel van haar herstel. Met de Papier-stroke II voltooide ze de lange weg naar herstel. We waren verrukt toen we hoorden dat ze ook deze tien meter schoonheid aan het gasthuis schenkt. Het krijgt een goede plek 'in de loop' op de tweede etage, waar bewoners ervan kunnen genieten. Op 26 mei onthult seniorenburgemeester Corrie Huiding Papier-stroke II. Meer lezen? Dat kan op pagina 14 van de Binnenstadskrant van mei 2023.

mei

Vrijwilligersdiner 2023: een avond om van te smullen
Dinsdagavond 9 mei zat onze brasserie gezellig vol met vrijwilligers. Ze kwamen massaal om eens flink in de watten te worden gelegd. Het was een geweldige avond. Met mooi en heerlijk eten natuurlijk gemaakt door ons eigen keukenteam. De gastvrouwen en -heren hadden de brasserie sfeervol ingericht en werden in de bediening ondersteund door bestuurder en regenten. Ook deze keer was er weer een dessertbuffet om van te likkebaarden, gefinancierd door onze zakelijke vriend Hanos. 

april

Arbeidsinspectie positief na verkenning in Bartholomeus Gasthuis
Op 12 april sprak de arbeidsinspecteur met verschillende medewerkers. Zowel over beleid als over werken in de praktijk, werkdruk, sfeer en belasting. Haar eindoordeel was positief. Ze was zeer te spreken over de wijze waarop collega's met elkaar werken. De hoofdpunten uit de terugkoppeling:

  • De werksfeer is over het algemeen goed, ook al is er soms sprake van werkdruk. Maar, dat is bespreekbaar, we denken met elkaar mee hoe we dit kunnen voorkomen.
  • Qua lichamelijke belasting worden de hulpmiddelen goed gebruikt en zijn er ook voldoende. Door de hogere zorgzwaarte zijn in een kamer vaak meerdere hulpmiddelen nodig. Dat maakt een kamer snel vol, maar is helaas niet te voorkomen in dit gebouw. Ze was enthousiast over het afwisselen van zware en lichte lichamelijke inspanning, zoals bij de huysdames. 
februari

Groendak dankzij subsidies Rabobank Utrecht e.o. en gemeente Utrecht
We zijn ontzettend blij met ons kersverse groendak op een deel van ons dak. Goed voor mens, dier en milieu en die gaan ons allemaal aan het hart. Een groendak is een geweldig groen isolatiemiddel, fijn voor het klimaat in en om ons huis het hele jaar door. Deze verduurzamingsklus is mogelijk gemaakt door mooie subsidies van de Rabobank Utrecht e.o. en Gemeente Utrecht. De mannen met de groene vingers van het leuke jonge Utrechtse bedrijf Woonbewust voerden het vakkundig uit. En als extraatje trakteerden ze onze speciale bewoners in de binnentuin op een groen dak boven hun hoofd. 

januari

 Erfgoed kleur je samen: twee kunstwerken op één dag ontvangen, is een feest!
Het jubilieumjaar Utrecht900 mag dan voorbij zijn, de herinnering ligt veilig vast op twee kunstwerken in het Bartholomeus Gasthuis. In het kader van Utrecht900 ontwierp creatief kunstverbinder Joost Gijzel een groot formaat kleurdoek van een stukje Utrecht. De Utrechtse beginnend schilder Astrid Westerbeek, voormalig vrijwilliger van het gasthuis, kleurde het in eigen stijl in. Datzelfde gebeurde wekenlang op donderdagmiddag door een 'bont' gezeldschap van bewoners en wijkbewoners in het tuinatelier. Een monnikenwerk! Op een mooie januarimorgen kreeg bestuurder Loes de Vries beide werken overhandigd. Initiatiefnemer Joost Gijzel was erbij, hij was verbluft over het resultaat. De werken krijgen een mooie plek in het gasthuis. Lees ook het artikel in de Binnenstadskrant hierover. 

  januari

Els Leicher schenkt 19e eeuwse dekenkist 
De Utrechtse publicist en rondleider Arjan den Boer schrijft over architectuur, design, geschiedenis en erfgoed. In november stuitte in november in Dordrecht op een oude dekenkist met daarop 'nr. 45 en Bartholomeus Gasthuis'. Hij maakte het wereldkundig via Twitter. Els Leicher, trouwe vriend en vrijwilliger van het gasthuis zag het en bedacht zich geen moment. Ze kocht de kist en zorgde ervoor dat het terugkwam op de Lange Smeestraat. Geweldig toch? Er zijn meer kisten te vinden in ons huis en de laatste aanwinst staat nu in de Smeezaal. Zie ook de Binnenstadskrant online. 

Nieuws 2022

 

15 december

Bronzen duurzaamheidscertificaat verlengd
In het gasthuis wordt zo duurzaam en milileubewust mogelijk gewerkt. Sinds 2019 heeft het Bartholomeus het bronzen certificaat van het certificatieschema Milieuthermometer Zorg. De uitslag na de uitgebreide driejaarlijkse audit dit najaar is goed verlopen. Het Bartholomeus Gasthuis voldoet aan de eisen van het bronzen niveau van het certificatieschema Milieuthermometer Zorg

11 oktober

Raboclubactie levert gasthuis 3.000,- op
Totaal niet verwacht, tóch gekregen: €3.000,-!  van de We zijn ontzettend blij met al die stemmen van leden van Rabobank tijdens raboclubsupport 2022. Op naar veel leuke momenten op onze groepswoningen met de Moofie beweegstick.

 23 september

Rabobank Utrecht & omstreken kent fors subsidiebedrag voor groendak toe
De Rabobank staat midden in de samenleving en draagt graag bij aan de ontwikkeling van die samenleving. Ze stimuleren de vitaliteit van lokale gemeenschappen en we steunen vele maatschappelijke én duurzame initiatieven. Zo koestert het gasthuis al jaren de bijzondere vriendschap met Rabobank Utrecht & omstreken. We zijn ontzettend blij met de donatie van €7.500,- voor de aanleg van een groendak op een van de vleugels in 2023! Een mooie steun in de rug om ons pand en het leven erin te verduurzamen. Van buffer voor regenwater en co2-opname tot warmtewering en meer opbrengsten van de zonnepanelen: een groendak brengt talrijke voordelen.

24 augustus

Wij zijn jarig & Hanos trakteert 
Vandaag bestaat het Bartholomeus Gasthuis 655 jaar. Dat mag gevierd! Trouwe vriend en keukenleverancier Hanos maakte in de binnentuin heerlijke traktaties voor alle bewoners en medewerkers. En een grote groep bewoners van het woonzorgcentrum koos daarna het ruime sop op de Singel. Ze maakten een heerlijke zonnige vaartocht. 

2 juni

Feestelijk lentediner voor vrijwilligers
Eindelijk kan het weer! Traditiegetrouw bedankt het gasthuis in de kerstperiode zijn vrijwilligers tijdens een feestelijk diner. Maar, door corona kon dat de afgelopen twee jaar niet. Dés te fijner om de vrijwilligers tijdens een speciale lente-editie alsnog te verwennen. Met in de bediening o.a. de leden van het College van Regenten en bestuurder Loes de Vries. Een avond met een gouden randje.  

31 mei

Vijf redenen om aan yoga te doen - Binnenstadskrantartikel
Ook in deze editie van de geliefde Utrechtse Binnenstadskrant mag een bijdrage van het gasthuis niet ontbreken! Yogadocente Jiske Reeskamp, iedere dinsdag te vinden in Salus, somt moeiteloos vijf redenen aan om aan yoga te doen

13 april

Publieksversie Strategisch Plan 2022- 2026 klaar, 'Eigentijds & eigenzinnig sinds 1367'
Dit strategisch plan is het resultaat van een kleurrijk proces van samen dromen, denken en plannen maken in 2021. Bewoners, medewerkers, vrijwilligers, samenwerkingspartners en andere stakeholders dachten mee en leverden ideeën. Dat gold ook voor de Cliëntenraad, Ondernemingsraad en het College van Regenten (RvT). We formuleerden een nieuwe missie en visie en werden het eens over vijf kernwaarden in de vorm van beloften. We kwamen tot twee strategische hoofddoelstellingen die we uitwerkten in drie programmalijnen die de komende vier jaar worden gerealiseerd in diverse projecten. Ieder project is uniek qua omvang, timing. Sommige projecten staan op zichzelf, andere overlappen. Een leuke en spannende uitdaging. Bekijk hier de publieksversie. 

8 april

Gasthuis schaft mondkapjesplicht in huis af
Na zorgvuldige overwegingen en afstemming met de cliëntenraad en de Verpleegkundige Advies Raad laat het gasthuis de mondkapjesplicht los. Medewerkers dragen nog wel een kapje tijdens intensieve zorgmomenten. Ook is bezoek in de huiskamers van de groepswoningen weer welkom. 

18 maart 

Gasthuis schaalt coronamaatregelen grotendeels af maar handhaaft mondkapjesplicht in huis 
Brasserie Zunte is weer open voor iedereen, er geldt geen maximum aantal gasten per dag meer en de zaalverhuur bloeit weer op. Het wordt weer een beetje 'als vroeger'! Toch handhaaft het gasthuis de mondkapjesplicht voor bezoekers en medewerkers, uit bescherming voor de bewoners. De draagplicht geldt tijdens verplaatsingen in het gasthuis. 

22 januari

Medicatieveiligheid verhoogd met Medimo
Medicatieveiligheid is topprioriteit. Daarom zijn we erg blij dat we vanaf 22 januari werken met één digitaal systeem werken om medicatie voor te schrijven en uit te delen onder alle bewoners van het Bartholomeus Gasthuis. Dit is het resultaat van goede samenwerking tussen de specialisten ouderengeneeskunde van Novicare, de Utrechtse huisartsenprakijken Mariahoek en Catharijnesingel, Apotheek Boswijk, medewerkers van ons gasthuis én natuurlijk Medimo.

‘Apothekers met een missie’, zo noemt de organisatie Medimo zichzelf. Dat hebben we ervaren! De experts begeleidden het proces om alle spelers én systemen in het medicatietraject aan elkaar te verbinden in de gelijknamige applicatie.

2 januari 

Loes de Vries in Binnenstadskrant
In een leuk artikel in de Utrechtse Binnenstadskrant blikt Loes de Vries terug op haar eerste jaar als bestuurder van het Bartholomeus Gasthuis en belooft ze de lezer dat het gasthuis eigenzinnig & eigentijds blijft. Lees het artikel hier. 

Nieuws 2021

 

15 december

Levende kerststal
Net als in 2020 was de binnentuin van het gasthuis voor één dag het decor van een levende kerststal. Levende dieren om te aaien, een kerststalletje met warme choco en glühwein en mooie klanken van het kerstkoor: een middag met gouden randje in coronatijd. 

5 november

Jaarlijkse audit voor zesde achtereenvolgende keer zonder tekortkomingen afgesloten
Op 4 en 5 november is de jaarlijkse externe ISO 9001-2015 audit uitgevoerd. Na een digitale audit in 2020 bezocht een DEKRA-auditor dit jaar het gasthuis. Zij toetste of het gasthuis voldoet aan alle kwaliteitseisen. Daarvoor sprak zij verschillende medewerkers, liep zij uiteenlopende processen na en bezocht ze verschillende afdelingen. De auditor constateerde voor het zesde jaar op rij geen enkele tekortkoming en sloot af met de woorden 'ik bezocht een onderscheidende, ambitieuze en betrokken organisatie'. 

4 november

Opnieuw in de prijzen bij RaboClubSupport-actie
Na het succes van 2020 is het gasthuis opnieuw in de prijzen gevallen bij de jaarlijkse RaboClubSupport-actie! Welzijnsmanager Karina de Winter nam blij verrast de cheque voor de tweede prijs t.w.v. € 3.000,- in ontvangst. Het bedrag is bestemd voor een duurzaam ontmoetingsbankje op de stoep voor het gasthuis. We willen Rabobank Utrecht en omstreken en iedereen die op ons heeft gestemd hartelijk bedanken. 

1 oktober 

Uitgeverij GLB schenkt boeken aan Bartholomeus Gasthuis
Uitgeverij GLB schenkt het gasthuis, ter gelegenheid van Nationale Ouderendag vandaag, vijftig grote-letter-boeken. Werner Bartelds, directeur van GLB, overhandigde op donderdag 30 september een exemplaar uit de indrukwekkende en eigentijdse collectie aan bewoonster Annemarie Roebert. De feestelijke overhandiging vond plaats in de historische Regentenzaal. De Utrechtse seniorenburgemeester Corrie Huiding wees de uitgever op het Bartholomeus Gasthuis. We zijn beiden zeer dankbaar voor dit genereuze gebaar.

29 september

Afscheid van Willy van Egdom 
In de zomer van 2020 nam Willy van Egdom afscheid van het haar zo geliefde Bartholomeus Gasthuis. Ze was hier ruim 13 (!) jaar bestuurder en onder haar leiding is het gasthuis gerenoveerd en gemoderniseerd, waarbij er een Huis in de Wijk is ontstaan met o.a. een horecabedrijf, een zorghotel. een healthcentrum en UitAgenda. Willy heeft zich gepassioneerd ingezet voor het Bartholomeus Gasthuis, het welzijn en de zorg voor ouderen in het huis en in de Utrechtse binnenstad. En als liefhebber van historie zorgde ze voor het behoud van het erfgoed, waaronder de restauratie van de Regentenzaal.
Corona maakte een eerder afscheid onmogelijk. Op 29 september was er een intieme afscheidsreceptie om een voor het gasthuis én Willy van Egdom waardevol tijdperk af te sluiten. 

13 september

35ste Open Monumentendag groot succes
Tijdens de Open Monumentendag zaterdag 11 september was (alleen) de Regentenzaal open voor publiek. En dat publiek kwam in grote getale! Het was flink druk in huis en dankzij vrijwilligers werden de coronaregels goed nageleefd. De Regentenzaal was voor deze gelegenheid als vanouds ingericht. Genieten voor liefhebbers van historie dus. Vooral voor de bezoekers die de lezing van gids Guus Reith bijwoonden. 

 

23 augustus 

Jaarlijkse viering naamdag van St. Bartholomeus
Op dinsdag 24 augustus, vieren we de naamdag van het Bartholomeus Gasthuis.
In 1367 werd het St. Apollonia gasthuis als één van de eerste particuliere gasthuizen in Utrecht gesticht. In 1378 neemt Willem, heer van Abcoude en Duurstede, het St. Apollonia gasthuis onder zijn bescherming. Hij verandert het karakter van het gasthuis tot een verblijf voor langdurig zieken. Ook geeft hij het gasthuis een andere naam: het Sint Bartholomeus Gasthuis.

Ter gelegenheid va de naamdag worden de vlaggen in de binnentuin en in de voortuin gehesen, zal het Klokkenluiders Gilde om 18.30 uur het klokje luiden en is er voor alle bewoners ’s avonds een feestelijk diner. 

3 maart

Opening Salus
Salus is weer open voor behandelingen. Op maandagen is Salus uitsluitend geopend voor bewoners van de groepswoningen. Van dinsdag tot en met zaterdag is het Salus toegankelijk voor bewoners van het woonzorgcentrum en klanten van buiten het gasthuis. Vanaf nu is het ook mogelijk om een afspraak te maken met één van de nieuwe beauty experts van Salus.

29 januari

Eerste vaccinatie voor bewoners
Vandaag kregen de bewoners van het Bartholomeus Gasthuis voor de eerste keer het coronavaccin toegediend. Aan het einde van de dag waren alle prikken gezet. Opnieuw een stap naar een veiliger situatie. Bewoners en medewerkers proostten na afloop op dit heuglijke feit met een glas bubbels.

28 januari

Online herdenking
Het Bartholomeus Gasthuis herdenkt traditiegetrouw op de laatste donderdag van januari de bewoners van wie in het afgelopen jaar afscheid genomen moest worden. Vanwege de lockdown gebeurde dat dit keer in de vorm van een digitale herdenking. Deze was vanaf 19.00 uur te bekijken door familie en andere naasten, medewerkers en vrijwilligers. Muziek, een gedicht en woorden van troost en overdenking werden afgewisseld met het noemen van de namen van de overleden bewoners. Voor ieder van hen werd een kaars aangestoken. 

7 januari

Coronavaccinaties
Het vaccineren is gestart. Deze week worden de eerste medewerkers van het Bartholomeus Gasthuis ingeënt tegen corona. Het doel is met elkaar corona onder controle te krijgen zodat iedereen zo veilig mogelijk kan leven en werken. De komst van het coronavaccin is een stap dichter naar een gezond 2021!